Symbolikuva, jossa sinisellä pohjalla salama, kuvaa Seiverkkoja

Datahub kokoaa tiedot sähkösopimuksista yhteen järjestelmään

Helmikuussa 2022 Suomessa otetaan käyttöön sähkön vähittäismarkkinoiden keskitetty tiedonvaihtojärjestelmä datahub, jonne tallennetaan jatkossa tiedot kaikista Suomen sähkönkäyttöpaikoista. Tietojen keskittäminen eri toimijoiden järjestelmistä yhteen paikkaan parantaa myös kaikkien sähkönkäyttäjien saamaa palvelua.

Mikä datahub?

Datahub on sähkön vähittäismarkkinoiden keskitetty tietovarasto ja tiedonvaihtojärjestelmä, johon tallennetaan tietoja Suomen 3,6 miljoonasta sähkönkäyttöpaikasta. Datahub yhdenmukaistaa tiedonvaihdon ja käytännöt sähkömarkkinoilla.

Sähkösopimuksiin, sähkönkäyttöpaikkaan ja sen kulutukseen liittyvät tiedot ovat jatkossa kaikkien eri toimijoiden saatavilla, mikä näkyy entistä nopeampana ja sujuvampana asiakaspalveluna, kun tiedot välittyvät reaaliaikaisesti eri osapuolten välillä. Noin 100 sähkönmyyjää ja 80 sähköverkkoyhtiötä tulevat käyttämään Datahubin tietoja palvellessaan sähkön käyttäjiä.

Valtakunnalliseen datahubiin siirtyminen on lakisääteistä kaikille sähköverkkoyhtiöille ja sähkönmyyjille. Datahubia hallinnoi Fingrid Datahub Oy. Lisätietoja datahubista löydät Fingridin verkkosivuilta

 

Sähkönkäyttöpaikkatunnukset uudistuvat

Datahubin käyttöönoton yhteydessä asiakkaiden sähkönkäyttöpaikkojen tunnukset uudistuvat. Uudet käyttöpaikkatunnukset tulevat käyttöön automaattisesti eikä asiakkaiden tarvitse tehdä mitään. Uusi käyttöpaikkatunnus löytyy 18.2.2022 alkaen laskuilta ja sopimusvahvistuksilta.

 

Asiakastietojen käsittely datahubissa

Jatkossa Seiverkot Oy saa asiakkaan tietoja datahubista ja vastaavasti luovuttaa asiakasta koskevia tietoja datahubiin, tällaisia tietoja ovat mm. mittaustiedot. Asiakastietojen päivittämisen vastuu on pääsääntöisesti sähkönmyyjällä. Seiverkot Oy:n tietosuojaseloste löytyy täältä.