Lähikuvassa Heikki Fält

27.10.2021 | Ajankohtaista

Artikkeli on osa Tunnetko jo Seiverkot? – kampanjaa ja se on julkaistu Virtaa 2/21 lehdessä 7.10.2021, tässä mukana lisämateriaalia

Teksti: Teija Ahtiainen

Heikki Fält on Seiverkkojen eläkeläinen, jolla on pitkä työhistoria energia-alalta. Vuonna 1973 Seinäjoen Sähkölaitoksella aloittanut Fält näki työvuosinaan energia-alan huiman kehityksen ja eteni itse lopulta auton apumiehen hommista käyttöpuolen työnjohtajaksi. Fält lupautui muistelemaan menneitä lukijoiden iloksi.

Heikki Fält kertoo työntäyteisistä vuosista hymyillen – Aloitin auton apumiehenä olemisesta. Kaikenlaista tuli tehtyä, sillä työstähän ei kieltäydytty. Mittarinluvussa kiersin vuosina 1974–1975 kaikki noin 200 sähkölämmitystaloa mopedilla joka toinen kuukausi. Asiakkaat tulivat tutuiksi ja tiesin monen kodin avaimen paikatkin. Kuukaudesta kaksi viikkoa meni mittareita lukien ja toinen puoli kaksi paalumiehen apuna.

Heikki siirtyi vähitellen kaapelitöihin ja kiersi Anttilan Riston työparina suurjännitekaapeleita ja puistomuuntajia yli kymmenen vuoden ajan. Työn ohessa tuli suoritettua asentajatutkinto vuonna 1985 ja yliasentajatutkinto vuonna 1987. 1990-luvulla tie vei Myllykosken sähköasemalle, jossa Heikki teki linjatarkistuksia, sekä osallistui kytkentöihin ja oli lopulta käyttöteknikkona käyttöpuolen työnjohtajana.  Kun toimitalo valmistui, työhuoneen sijainti muuttui Myllykoskelta Varastotielle.

Seiverkot Oy perustettiin 1.1.2007. – Meitä oli silloin kolme työntekijää, lisäkseni Vainionpään Esko ja Pekkasen Harri. Kun Esko eläköityi, tilalle tuli johtajaksi Koskelan Antti ja hänen mukanaan työmiehet käyttöpuolelta vanhoina työntekijöinä, kertaa Fält. Tällä hetkellä Seiverkoilla on 34 työntekijää.

Eläkepäivät ovat kuluneet joutuisasti jo 4.5 vuoden ajan. Energiaa elämään tuovat harrastukset; ampumahiihto ja ampumajuoksu pistoolilla. – Jouppilanvuorella kerran viikossa lähtee kello käyntiin kausitasolla ja kolme parasta lasketaan. Kisaa on pidetty yllä jo iät ja ajat, itse olen ollut mukana 1970- lähtien virnistää nuorekas, peräti yhdeksän lapsenlapsen vaari Heikki.

Suurjännitekaapelijatkojen telttatyömaa

Suurjännitekaapelijatkoja tehtiin teltassa, siinä mihin kohtaan jatko tuli. Työmaalla meni noin viikko. – Öljyä lämmitettiin ja pantiin 120-asteinen öljykerros, sitten kierrettiin paperia, tehtiin keilat ja paketoitiin kaapelit öljymassaan. Oli se aika kova työmaa, oikein harmitti, kun kaivinkone kävi kaapelin kimppuun. On meiltä palanutkin yksi teltta! Tämä sattui 1980- luvulla toimitalon vieressä olevassa liikenneympyrässä. Onneksi helman alta päästiin pakoon, yksi työntekijä sai palovammoja, muistelee Fält.

Erään kerran telttatyömaalle oli kaivettu etukäteen teltan paikka. Edellisen yön rankkasateen jäljiltä teltta oli aivan täynnä vettä. Suurjännitekaapeliin kirjoitettiin silloin ”vesihautajatko” ja nimet, ketkä sen olivat tehneet. Ajan hammas ja routa rikkoi lopulta tämän kaapelin. Heikki naurahtaa, että hänen läksiäisissään verkkojohtaja Martti Ijäs mainitsi, että on niitä rikkikin mennyt. Heikki lisää pilke silmäkulmassaan, että kolme niitä on tehty; yksi on mennyt rikki, yksi kestänyt ja yhtä ei ole vielä otettu käyttöön.

Lapuan räjähdys tuntui paalussa asti

13.4.1976 oli Heikille aamu, joka on piirtynyt vahvasti muistoihin. – Muistan yhä paalun Tehtaantiellä, missä olin, kun Lapuan patruunatehtaan räjähdys tapahtui. Lehdon Raimo oli työkaverina Hiabilla auttamassa, kun nostimme amkaa ylös. Tuumasin Raimolle, että kylläpä ne nyt ampuvat kovilla paukuilla omakotitalojen perustuksia! Kun menimme kahvitunnille, totuus paljastui ja kuultiin, mitä on sattunut. Olin toiminut vapaapalokunnassa ja tiesin heti, keitä sinne oli lähtenyt suurhälytyksen myötä. Se oli pysäyttävä hetki.

Paalumiehen vala

Paaluhommissa vanhat konkarit laittoivat Heikin koetukselle. – Mentiin linjalla paaluja eteenpäin ja jouduin menemään kulmapaaluun, josta piti ottaa tosissansa kiinni ja kiipesin sinne ja laitoin amkaa koukkuun varmaan puolisen tuntia. Olin aivan hiestä märkä ja jalat tutisivat, kun tulin maahan. Jätkät nauroivat aivan vääränä ja tuumasivat, että kyllä kelpaat nyt näihinkin hommiin! Kyseessä oli siis ns. paalumiehen vala, jolla testattiin, kuinka se kantti oikein kestää.

Kuvateksti: Telttatyömaalla Heikki Fält (vas.), työnjohtaja Paavo Jääskä ja Risto Anttila. Telttatyömaan tulipalon jälkeen työterveyspuolen naiset tulivat tarkistamaan, mitä aineita työmaalla käytetään ja ovatko ne terveydelle haitallisia.

 

Tunnetko jo Seiverkot?

Seinäjoen Energian sähköverkkoliiketoiminta eriytettiin emoyhtiöstä vuonna 2007 sähkömarkkinalain vuoksi, joka määräsi eriyttämään sähkön siirron ja myynnin omiin yhtiöihinsä. Sähköverkkoliiketoimintaa varten perustettiin Seiverkot Oy, joka vastaa sähkönsiirrosta, sähköverkon rakentamisesta, käytöstä ja kunnossapidosta Seinäjoen kantakaupungin alueella.

Kirjoittanut 27.10.2021
Seiverkot Oy

Ajankohtaista

11.9.2024 | Ajankohtaista

”Parasta on itsenäisyys ja taitavat työkaverit”

30.8.2024 | Ajankohtaista

Syyskuun 2024 asiakasuutiskirje

26.8.2024 | Ajankohtaista

Tutustu sähköauton latauspisteen hankintaohjeeseen

Kaikki uutiset