Sähkön, veden ja kaukolämmön ja lukemat talteen yhdellä järjestelmällä

7.5.2020 | Ajankohtaista

Kun kaupunkikonsernin vastuulla on sähkön, veden ja kaukolämmön jakelu ja laskutus, voisiko näiden mittauslukemien siirtoon käyttää yhtä ja samaa järjestelmää? Kyllä voi. Seinäjoen Energialla data virtaa yhden luentainfran kautta, Aidonin multienergiaratkaisun avulla. Kun järjestelmiä on kolmen sijaan vain yksi, säästetään niin hankinta- kuin käyttökuluissa eikä tarvita rinnakkaisten järjestelmien ylläpitoa.

Noin kaksi vuotta sitten Seinäjoen Energian jakeluverkkoyhtiö Seiverkot aloitti energian mittausjärjestelmänsä uudistamisen ja valitsi ratkaisuksi Aidonin A3-sukupolven tekniikan sekä siihen sisältyvän multienergiatoiminnallisuuden. PLC-sähkömittarit sekä osa Aidonin RS- ja Mesh-kommunikaatiota käyttävistä mittareista korvataan uuden sukupolven RF-teknologiaa käyttävillä mittareilla. Kaukolämpömittarit vaihdetaan vaiheittain ja vesimittarit uusitaan kokonaan. Samalla siirrytään tietoliikenteessä täysin langattomaan teknologiaan.​

Radioverkko alustaksi

Uusia RF-teknologiaa käyttäviä sähkömittareita ryhdyttiin asentamaan vanhojen vaihdettavien laitteiden tilalle sekä kaikkiin uudiskohteisiin. Tämän myötä on samaan aikaan rakentunut sähkömittareiden muodostama automaattisesti reitittyvä radioverkko. Tieto välittyy sähkömittareiden kautta master-laitteena toimivalle mittarille ja 4G-yhteydellä edelleen luentajärjestelmään. Viime kesänä otettiin ensimmäiset vesi- ja kaukolämpömittarit mukaan järjestelmään. Ne liittyvät Aidonin sähkömittareihin langattomalla M-Bus-yhteydellä.

Seinäjoen Energian jakeluverkkoyhtiö Seiverkkojen mittariteknikko Kari Penttalan mukaan Aidonin RF-verkon joustava laajennettavuus tekee yhteen luentajärjestelmään siirtymisen helpoksi. Samalla kun vanhoja PLC-mittareita korvataan Aidonin sähkömittareilla, tarjotaan myös yhteys vesi- ja kaukolämpömittareille.

Vanhemmat Aidonin 6000-sarjan laitteet saadaan päivitettyä RF-teknologiaan järjestelmämoduulin vaihdolla ja järjestelmäpäässä käyttöpaikkatietojen päivityksellä. Asentaja voi kaukolämpömittarin asennuksen yhteydessä samalla asennuskäynnillä vaihtaa sähkömittarin tai päivittää nykyiseen sähkömittariin uuden moduulin.

Käyttökokemukset ovat hyvät. Karilla onkin syytä olla tyytyväinen ratkaisuun, sillä hän on ollut aktiivisesti mukana tuomassa ideoitaan ja näkemyksiään Aidonin asiantuntijoille kehitystyön tueksi.

– Ensinnäkin RF-verkon kuuluvuus on todella hyvä. Laitteet reitittävät itse itsensä ja hakevat nopeimman yhteyden master-laitteelle oman automatiikkansa avulla. Kun läheltä löytyy RF-teknologialla varustettu sähkömittari, on helppo liittää kaukolämpö ja vesi mukaan. Asentajan ei tarvitse tehdä muuta kuin asennustyö ja kaikki muu tapahtuu muutamalla klikkauksella Gatewaressa. Järjestelmästä tieto siirtyy yhden rajapinnan kautta mittaustietokantaan.

– Wireless M-Bus -yhteydet toimivat ongelmattomasti ja veden ja kaukolämmön lukemat siirtyvät luotettavasti. Hyöty meille tulee siitä, että kun vesi- ja kaukolämpömittareilta saadaan tiedot aikasarjoineen mittaustietokantaan, pystytään esimerkiksi ongelmatilanteissa todentamaan, mitä on tapahtunut, Kari kertoo. Esimerkkinä hän mainitsee tuoreen tapauksen, jossa asiakas ihmetteli vesilaskun yhtäkkistä nousua. Lukematiedoista havaittiin nopeasti, mistä päivästä alkaen kulutus oli korkealla ja vuotovika saatiin paikannettua.

Jatkossa on tarkoitus hyödyntää vesi- ja kaukolämpömittareilta saatavia statustietoja vielä monipuolisemmin. Suunnitelmana on saattaa kaupungin kaikki 26 000 sähkön, 8000 veden ja 4000 kaukolämmön käyttöpaikkaa yhden järjestelmän piiriin kahden-kolmen vuoden kuluessa.​

Kirjoittanut 7.5.2020
Seiverkot Oy

Ajankohtaista

17.6.2024 | Ajankohtaista

Asiakaspalvelun juhannuksen ja kesän aukioloajat

7.6.2024 | Ajankohtaista

Kiitos sähköverkon kehittämissuunnitelman kommenteista

30.5.2024 | Ajankohtaista

Vuoden 2024 toinen sponsorointihakukierros on käynnissä 30.9. saakka

Kaikki uutiset