Pientuotannon netotuksella saat enemmän iloa irti aurinkopaneeleista

6.3.2023 | Ajankohtaista

Oletko aurinkosähkön pientuottaja? Sähköverkkoyhtiö Seiverkot otti 1.1.2023 alkaen käyttöön netotusmenetelmän, jota hyödynnetään aurinkosähkön tuotannon mittaamisessa. Netotus on käytössä automaattisesti kaikilla sähkön pientuottajilla, joiden tuotanto on enintään 100 kVA. Lisäksi tuotetulle sähkölle tulee olla voimassa pientuotannon ostosopimus. Mutta mitä pientuotannon netotus käytännössä tarkoittaa ja miten se näkyy sähkölaskussa?

Pientuotannon netotus tarkoittaa yksinkertaistetusti sitä, että mittausjakson aikana tuotettu sähkö vähennetään kulutetusta sähköstä ja ainoastaan näiden erotus siirtyy sähkölaskulle. Mittausjakso on tällä hetkellä tunti, ja 22.5.2023 alkaen vartti. Netotus on käytössä niillä asiakkailla, jotka sekä ostavat että myyvät sähköä. Kohteessa tuleekin siis olla sekä voimassa oleva sähkön myynti- että pientuotannon ostosopimus sähkönmyyjän kanssa. Pientuotannossa sähkön tuotantoteho saa olla enintään 100 kVA.

”Jos saman tunnin aikana kohteessa sekä tuotetaan että kulutetaan sähköä, vähentää tuotettu sähkö ostetun sähkön määrää. Kulutuksesta vähennetään tällöin tuotetun energian määrä. Jos taas tuotettua sähköä on enemmän kuin kulutusta, näyttävät kulutustiedot tällöin nollaa”, kertoo sähköverkkoyhtiö Seiverkkojen mittausteknikko Kari Penttala.

Otetaan pari havainnollistavaa käytännön esimerkkiä:

  1. Ostat tunnin aikana 4 kilowattituntia energiaa ja aurinkopaneelisi tuottavat 2 kilowattituntia energiaa. Lopputulos on netotuksen jälkeen 2 kilowattituntia ostoa, mikä huomioidaan laskullasi. Näin säästät sekä energiakuluissa että siirtomaksuissa ja sähköverossa.
  2. Ostat tunnin aikana energiaa 2 kilowattituntia ja tuotat aurinkopaneeleillasi 5 kilowattituntia energiaa. Lopputulos netotettuna on 0 kilowattituntia kulutusta ja 3 kilowattituntia ylijäämäsähköä, jonka myyt sähköyhtiöllesi. Koska tuotantosi ylittää kulutuksesi, sinua ei laskuteta tunnin aikana ostamastasi energiasta.

Netotus on automaattisesti käytössä sähkön pientuottajilla, eikä se vaadi asiakkailta toimenpiteitä.

Netotus hyödyttää kukkaroa

Netotus näkyy pientuottajille pienempinä sähkölaskuina, sillä aurinkosähkön oma käyttö on pientuottajalle edullisempaa kuin myynti ulos. Netotuksen myötä pientuottaja ei enää myy ja osta sähköä yhtä aikaa saman tunnin aikana, vaan kaikki itse tuotettu sähkö menee ensisijaisesti tuottajan omaan käyttöön.

”Kun suurempi osa sähköstä käytetään pientuottajan omassa kiinteistössä, vähentää se kohteeseen siirrettävän sähkön määrää, ostettavan sähköenergian määrää sekä sähkönsiirtoon liittyviä ja energiamäärästä riippuvia veroja. Perusmaksuihin netotus ei vaikuta”, sanoo Penttala.

Netotustietoja voi seurata Datahubista

Seinäjoen kantakaupungin alueella toimiva sähköverkkoyhtiö Seiverkot saa pientuottajan kulutus- ja tuotantoluvut suoraan mittausjärjestelmästään, josta ne välitetään Fingridin ylläpitämään Datahub-palveluun netotuksen pohjaksi. Datahub laskee netotetun tilanteen, ja se välitetään palvelusta automaattisesti asiakkaan sähköverkkoyhtiölle ja sähkönmyyjälle laskutusta varten.

Asiakas voi tarkastella netotuksen tilannetta Datahub-asiakasportaalista, jonne tiedot kirjautuvat kerran vuorokaudessa. Pääset kirjautumaan Datahubiin täällä.

 

Suunnitteletko pientuotannon aloitusta?

Jos suunnittelet aurinkopaneeleiden hankintaa ja pientuotannon aloitusta, on hyvä ottaa huomioon muutama seikka.

  • Ennen tuotantolaitoksen hankintaa ota yhteyttä verkkoyhtiöösi, joka varmistaa, että tuotantolaitos soveltuu liitettäväksi sähköverkkoon. Paikallinen jakeluverkkoyhtiö vastaa sähkönsiirrosta ja -mittaroinnista sekä pientuotantolaitteiston verkkoon liittämisestä. Seinäjoen kantakaupungin alueen sähköverkkoyhtiö on Seiverkot Oy. Lisätietoa ja tarvittavat lomakkeet löydät täältä.
  • Selvitä kaupungin rakennusvalvonnasta mahdollinen rakennus- ja toimenpidelupien tarve.
  • Tuotantolaitoksen saa kytkeä vain ammattitaitoinen sähköurakoitsija, jolla on asianmukaiset sähköasennusoikeudet.
  • Sen lisäksi, että pientuotannosta ilmoitetaan verkkoyhtiölle, pientuotannosta on tehtävä ostosopimus sähkönmyyjän kanssa. Sähkönmyyjä ostaa pientuottajan tuottaman ylijäämäsähkön.

Kirjoittanut 6.3.2023
Seiverkot Oy

Ajankohtaista

24.7.2024 | Ajankohtaista

Muistilista pientuotantoa suunnittelevalle

17.6.2024 | Ajankohtaista

Asiakaspalvelun juhannuksen ja kesän aukioloajat

7.6.2024 | Ajankohtaista

Kiitos sähköverkon kehittämissuunnitelman kommenteista

Kaikki uutiset