Verkkopalvelumaksu, entiseltä nimeltään sähkönsiirtomaksu voi tuntua laskuja maksaessa pakolliselta pahalta. Sen avulla katetaan kuitenkin monia arjen ja yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisiä toimintoja. Myös valtiolle tilitettävien verojen osuus on merkittävä.
Verkkopalvelumaksu muodostuu seuraavasta kahdesta osasta:
- perusmaksusta, joka on kiinteä kuukausimaksu (€/kk). Se määräytyy asiakkaan sulakekoon mukaan.
- siirtomaksusta, joka määräytyy käytetyn energian määrän ja energian käyttöajankohdan mukaan (snt/kWh). Voit vaikuttaa siirtomaksun suuruuteen omalla energiankäytölläsi.
Näiden maksujen lisäksi verkkopalvelulaskuun sisältyvät sähkövero ja arvonlisävero, jotka tilitämme valtiolle. Verojen osuus laskusta on noin 50 %.
Oma sähköverkkoyhtiösi määräytyy asuinalueesi perusteella, ja sähköverkkoyhtiöiden toimintaa ohjaa sähkömarkkinalaki. Energiavirasto puolestaan valvoo ja säätelee alueellisten sähköverkkoyhtiöiden hinnoittelun kohtuullisuutta ja toimintaa sähkömarkkinalain pohjalta. Hinnoittelumme perustuu siis viranomaisten tarkastamaan kohtuulliseen tasoon.
Verkkopalvelumaksulla katetaan seuraavat palvelut:
Toimitusvarma sähkönjakelu
Verkkopalvelumaksu kattaa monia sellaisia palveluita, joista iso osa on asiakkaalle näkymättömiä. Ja se on tavoitteemmekin. Kun sähkönjakelu toimii mahdollisimman häiriöttömästi eikä asiakkaan tarvitse arjessaan sitä murehtia, olemme onnistuneet työssämme.
Toimitusvarman sähkönjakelun varmistaminen vuoden jokaisena päivänä edellyttää sähköverkon säännöllistä kunnossapitoa, kehittämistä ja uudistamista. Ilmastonmuutoksen myötä sään ääri-ilmiöt lisääntyvät, ja olemme varautuneet tähän investoimalla vuosittain verkon maakaapelointiin. Seinäjoki on alati kasvava kaupunki, ja olemme mukana kasvussa kehittämällä toimintaamme ja laajentamalla verkostojamme. Tekemämme investoinnit vastaavan sähkönjakelulle ja sähköverkon toiminnalle asetettuihin vaatimuksiin kymmeniksi vuosiksi eteenpäin.
Verkkopalvelumaksuilla katetaankin siis sekä sähkön siirtäminen verkkoja pitkin tuotantolaitokselta asiakkaan sähkönkäyttöpaikkaan että sähköverkon rakentaminen ja kunnossapito. Lisäksi verkkopalvelumaksuun sisältyvät kantaverkkoyhtiön Fingridin perimät maksut valtakunnallisen kantaverkon rakentamisesta ja ylläpidosta.
Verkon valvonta, vikojen korjaus ja varautuminen
Verkkopalvelumaksulla katetaan myös sähköverkon käytönvalvonta. Jos vikoja tai häiriöitä ilmenee, olemme valmiina korjaamaan ne ympäri vuorokauden. Vikanumeromme palvelee 24/7.
Varaudumme toiminnassamme erilaisiin normaali- ja poikkeusolojen häiriöihin, kuten kyberuhkiin ja laaja-alaisiin kantaverkon häiriöihin.
Palvelut asiakkaille
Verkkopalvelumaksulla asiakas saa käyttöönsä monia erilaisia palveluja.
Asiakkaamme voivat seurata sähkön kulutustaan sähköisessä Sentti-kulutusseurantapalvelussa.
Asiakaspalvelumme palvelee erilaisissa kysymyksissä monikanavaisesti. Meiltä saat myös apua ja neuvontaa, jos sinulla on kysyttävää esimerkiksi pientuotantoon, taloyhtiöiden energiayhteisöihin tai sähköautojen latauspisteisiin liittyen.
Voit myös tilata kauttamme kaapelinäytön, johtokartan tai puunkaatoapua sekä ilmoittaa havaitsemistasi vioista joko vikanumeroomme tai sähköisellä lomakkeella.
Kirjoittanut 3.4.2025
Seiverkot Oy