Muistilista pientuotantoa suunnittelevalle

24.7.2024 | Ajankohtaista

Sähkön pientuotanto esimerkiksi aurinkopaneelien muodossa on kasvattanut suosiotaan vuosi vuodelta. Pientuotanto tarjoaakin mahdollisuuden tuottaa sähköä omiin tarpeisiin. Aurinkoisina päivinä paneelit voivat tuottaa energiaa yli oman tarpeen. Tällöin voit myydä tuottamasi ylijäämäsähkön.

Ennen kuin ryhdyt hankkimaan tuotantolaitosta, on hyvä perehtyä muutamiin keskeisiin asioihin. Erityisen tärkeä on muistaa se, että aurinkosähköjärjestelmän asentaminen on erikoisosaamista vaativaa ammattilaistyötä. Väärin tehty asennus kun voi pahimmillaan aiheuttaa paloturvallisuusriskin. Siksi asennustyö tulee aina teettää ammattitaitoisella ja pätevöityneellä sähköurakoitsijalla.

Tässä muistilista, joka auttaa sinua valmistautumaan ja varmistamaan, että kaikki sujuu mutkattomasti, turvallisesti ja vaatimusten mukaisesti.

 

Selvitä tarvittavat luvat ja vaatimukset ennen tuotantolaitoksen hankintaa

  • Ota yhteyttä Seinäjoen rakennusvalvontaan ja selvitä, tarvitsetko rakennus- ja toimenpideluvan laitteiston asentamiseksi. Vaatimukset vaihtelevat kunnittain.
  • Varmista asennusalustan, esimerkiksi katon soveltuvuus asennukselle. Lisätietoa saat kattovalmistajan sekä pelastusviranomaisen ohjeista.
  • Varmista, että hankkimasi pientuotantolaitos täyttää suomalaisen SFS-EN 50438 tai saksalaisen VDE-AR-N 4105 2011-8 standardin vaatimukset. Laitteen on oltava tyyppihyväksytty näiden standardien mukaisesti.
  • Jos olet hankkimassa yli 100 kVA tuotantolaitosta, ota jo ennen tuotantolaitoksen hankintaa yhteyttä sähköverkkoyhtiöösi, jolloin varmistamme, että tuotantolaitos soveltuu liitettäväksi sähköverkkoon.
  • Jos tuotantolaitteiston mitoitus mietityttää, voit olla meihin yhteydessä, niin varmistamme, että laitteiston mitoitus on järkevä sähkönkäyttöösi nähden. Kaikista suurimman hyödyn pientuotannosta saat silloin, kun voit käyttää itse suurimman osan tuottamastasi sähköstä.

 

Valitse urakoitsija huolella

  • Vain ammattitaitoinen sähköurakoitsija, jolla on sähköasennusoikeudet, saa asentaa tuotantolaitoksen. Näin varmistetaan asennuksen turvallisuus ja laillisuus. Kannattaakin aina tarkistaa, että urakoitsija kuuluu Tukesin urakoitsijarekisteriin ja hänellä on laillinen oikeus tehdä sähkötöitä. Löydät Tukesin sähköalan rekisterin täältä (linkki aukeaa uuteen välilehteen).
  • Sähkön tuottaja on korvausvelvollinen, jos hänen laitteistonsa aiheuttaa vahinkoja sähköverkolle tai muille sähköverkon käyttäjille. Myös siksi asennus on tärkeä tehdä turvallisesti ja vaatimusten mukaisesti.

 

Ota yhteyttä sähköverkkoyhtiöösi ja ilmoita tuotantolaitteistosta

  • Tuotantolaitoksen liittämisen verkkoon tekee sähköurakoitsija. Liittämistä varten urakoitsija toimittaa Seiverkoille pientuotannon yleistietolomakkeen. täytetty lomake toimitetaan osoitteeseen seiverkot@sen.fi. Löydät pientuotannon yleistietolomakkeen täältä.
  • Pientuotantolomakkeen käsittelyaika on maksimissaan neljä arkipäivää. Seiverkot perustaa yleistietolomakkeen tietojen pohjalta käyttöpaikan ja toimittaa uuden käyttöpaikkatunnuksen asiakkaalle sähköpostitse tai tekstiviestitse. Käyttöpaikkatunnus tarvitaan, jotta voit tehdä ylijäämäsähköstä sopimuksen valitsemasi sähkönmyyntiyhtiön kanssa.
  • Asiakkaan tulee aina saada urakoitsijalta laitteistoa koskeva käyttöönottopöytäkirja, jolla varmistetaan järjestelmän turvallinen toiminta ja vaatimustenmukaisuus. Käyttöönottopöytäkirja on pyydettäessä toimitettava sähköverkkoyhtiölle.

 

Tee sopimus ylijäämäsähkön myynnistä – tuotto hyvitetään sähkölaskulla

  • Sähköverkkoyhtiöt eivät osta pientuotannosta syntyvää ylijäämäsähköä, vaan sähköä myyvät yhtiöt. Ota siis yhteyttä valitsemaasi sähkön myyjään ja tee sopimus ennen tuotannon aloitusta. Sopimuksen tekemiseen vaaditaan käyttöpaikkatunnus, jonka Seiverkot toimittaa asiakkaalle pientuotannon yleistietolomakkeen käsittelyn jälkeen joko sähköpostilla tai tekstiviestitse. Sähkön syöttäminen verkkoon on kielletty, ellei sähkölle ole ostajaa.
  • Jos sinulla on pientuotantosopimus ja sähkösopimus samassa sähköyhtiössä, myymäsi ylijäämäsähkön tuotto vähennetään sähkölaskun loppusummasta. Voit siis omalla tuotannollasi pienentää sähkölaskuasi.
  • Pientuotannolle tehdään Datahub-järjestelmässä (linkki aukeaa uuteen välilehteen) netotus. Pientuotannon netotus tarkoittaa yksinkertaistetusti sitä, että vartin mittausjakson aikana tuotettu sähkö vähennetään kulutetusta sähköstä ja ainoastaan näiden erotus siirtyy sähkölaskulle. Lue lisää netotuksesta.

 

Löydät lisätietoa pientuotannon teknisistä vaatimuksista, laitoksen liittämisestä verkkoon sekä pientuotannon ostoon liittyvistä seikoista verkkosivuiltamme täältä.

Kirjoittanut 24.7.2024
Seiverkot Oy

Ajankohtaista

18.12.2024 | Ajankohtaista

Joulukuun 2024 asiakasuutiskirje on julkaistu

10.12.2024 | Ajankohtaista

Varautuminen on viisautta

8.11.2024 | Ajankohtaista

Älykkäät sähkömittarit käytössä Seiverkkojen asiakkailla

Kaikki uutiset